Graudu realizācija
Laura Jansone
+371 26 478 917
Andra Bēča
+371 29 420 944
Ieva Gūtmane
+371 27 866 889
RĀDĪTĀJI
Kvalitātes rādītāji
Kultūraugs | Mitrums, bāze, % | Mitrums, MAX, % | Piemaisījumi/ atkritumi, bāze, % | Piemaisījumi/ atkritumi, MAX, % |
---|---|---|---|---|
Graudi | 14 | 24 | 1 | 10 |
Rapši | 8 | 19 | 2.0 | 30 |
Lauku pupas | 14 | 26 | 1.0 | 20 |
- Kvieši ar mitrumu virs 24% – tiek pieņemti kā lopbarība.
- Piegādājot lauku pupas, ar mitrumu vairāk kā 22% – tiek pieņemtas kā lopbarības pupas.
- Lauku pupas ar mitrumu virs 26% NETIEK pieņemtas.
- Citu kultūraugu piemaisījums
Ja attiecīgajā graudu produkcijā ir citu kultūraugu graudi virs 1% un tas pārsniedz kopējo atļauto piemaisījumu/atkritumu daudzumu, produkcija tiek ieskaitīta lopbarības grupā.
Maksimālais pieļaujamais citu kultūraugu piemaisījums lopbarībā ir 4%.
Produkcija ar citu graudu piemaisījumu virs 4% tiek uzskatīta par tās kultūras lopbarību, kurai ir zemākā vērtība. Par šādas produkcijas pieņemšanu ir atsevišķi jāvienojas. - Dīgušie graudi kviešos un miežos virs 10% – tiek skaitīti kā piemaisījumi.
Kvieši
Rapši
Rudzi
Mieži
Auzas
Lauku pupas
Kvieši
Kvieši (pamatkvalitātes) katru sezonu tiek precizētas!
Grupa2021 |
Proteīns, % |
Lipeklis, % |
Tilpummasa, g/l |
Krišanas sk., s |
Zeleny, % |
---|---|---|---|---|---|
EKSTRA |
> 14.5 |
28 |
> 78.0 |
> 280 |
> 50 |
A1 |
14.0 – 14.4 |
28 |
> 78.0 |
> 280 |
> 40 |
A2 |
13.5 – 13.9 |
27 |
> 78.0 |
> 260 |
> 35 |
A3 |
13.0 – 13.4 |
26 |
> 77.0 |
> 260 |
> 32 |
B1 |
12.5 – 12.9 |
26 |
> 76.0 |
> 260 |
> 30 |
B2 |
12.0 – 12.4 |
25 |
> 75.0 |
> 260 |
> 27 |
B3 |
11.5 – 11.9 |
23 |
> 74.0 |
> 240 |
> 26 |
B4 |
11.0 – 11.4 |
20 |
> 74.0 |
> 230 |
> 25 |
B5 |
10.5 – 10.9 |
– |
> 74.0 |
> 230 |
> 22 |
L |
0 – 10.4 |
– |
< 230 |
- Rozā graudi kviešos līdz 0.3% – tiek pieņemti atbilstoši kvalitātes grupai.
- Rozā graudi kviešos no 0.4 – 1.5 % – tiek pieņemti kā lopbarība.
- Rozā graudi vairāk kā 5% – netiek pieņemti.
Rapši
- Eļļa – bāze 40%
- Citu kultūraugu graudi tiek ieskaitīti pie piemaisījumiem/ atkritumiem, kas tiek atrēķināti no ieskaites svara.
Rudzi
Grupa | Tilpummasa, g/l | Krišanas sk., s |
---|---|---|
Pārtika (A) | > 720 | > 120 |
Lopbarība (L) | < 720 | < 120 |
- Saskaņā ar ES regulas 2023/915 prasībām – ar 01.07.2024. ir izmaiņas melno graudu (Claviceps purpurea) jeb “vilka zobu” pieļaujamajā daudzumā. Pārtikas rudzos max 0.02% (iepriekš bija 0.05%), lopbarības rudzos max 0.1%.
Mieži
Grupa | Tilpummasa, g/l |
---|---|
Pārtika | > 600 |
Lopbarība (L) | < 600 |
Auzas
Grupa | Tilpummasa, g/l |
---|---|
Pārtika (A) | > 520 |
Lopbarība (L) | 450 – 520 |
Lauku pupas
Grupa | Šķeltās, lauztās, sažuvušās, % | Kukaiņu bojājumi, % | Ar citu krāsojumu (ieskaitot plankumainās), % | Melnās, % |
---|---|---|---|---|
Pārtikas pupas (1) | < 5.0 | < 3.0 | < 4.0 | < 0.5 |
Pārtikas pupas (2) | 5.1 – 8.0 | 3.1 – 5.0 | 4.1 – 8.0 | < 0.5 |
Lopbarības pupas | < 15 | – | – | – |
- Puvušas un/vai pelējušas pupas nav pieļaujamas.
PAMATPRASĪBAS
Pamatprasības visiem produkcijas veidiem:
- produkcijai ir jāatbilst pienācīgai tirdzniecības kvalitātei, ar tai raksturīgo smaržu un krāsu;
- nedrīkst būt termiski bojāta;
- bez slimībām;
- nav pieļaujama dzīvu labības kaitēkļu klātbūtne;
- audzēšanā drīkst būt pielietoti tikai tiesību normās atļautie Augu aizsardzības līdzekļi un minerālmēsli, kā arī ievērotas lietošanas devas un kārtība;
- pēc novākšanas produkcija nedrīkst būt ķīmiski apstrādāta;
- nedrīkst būt ģenētiski modificēta;
- nav pieļaujami kodināti graudi;
- nav pieļaujami melnplaukas bojāti graudi.