Graudu realizācija
Laura Jansone
+371 26 478 917
Andra Bēča
+371 29 420 944
Ieva Gūtmane
+371 27 866 889
RĀDĪTĀJI
Kvalitātes rādītāji
Kultūraugs | Mitrums, bāze, % | Mitrums, MAX, % | Piemaisījumi/ atkritumi, bāze, % | Piemaisījumi/ atkritumi, MAX, % |
---|---|---|---|---|
Graudi | 14 | 24 | 1 | 10 |
Rapši | 8 | 19 | 2.0 | 30 |
Lauku pupas | 14 | 26 | 1.0 | 20 |
- Kvieši ar mitrumu virs 24% – tiek pieņemti kā lopbarība.
- Piegādājot lauku pupas, ar mitrumu vairāk kā 22% – tiek pieņemtas kā lopbarības pupas.
- Lauku pupas ar mitrumu virs 26% NETIEK pieņemtas.
- Citu kultūraugu piemaisījums
Ja attiecīgajā graudu produkcijā ir citu kultūraugu graudi virs 1% un tas pārsniedz kopējo atļauto piemaisījumu/atkritumu daudzumu, produkcija tiek ieskaitīta lopbarības grupā.
Maksimālais pieļaujamais citu kultūraugu piemaisījums lopbarībā ir 4%.
Produkcija ar citu graudu piemaisījumu virs 4% tiek uzskatīta par tās kultūras lopbarību, kurai ir zemākā vērtība. Par šādas produkcijas pieņemšanu ir atsevišķi jāvienojas. - Dīgušie graudi kviešos un miežos virs 10% – tiek skaitīti kā piemaisījumi.
Kvieši
Rapši
Rudzi
Mieži
Auzas
Lauku pupas
Kvieši
Kvieši (pamatkvalitātes) katru sezonu tiek precizētas!
Grupa2021 | Proteīns, % | Lipeklis, %(Lip. 14%m) | Tilpummasa, g/l(TWM 14%) | Krišanas sk., s | Zeleny, % |
---|---|---|---|---|---|
EKSTRA | > 14.5 | 28 | > 77.0 | > 280 | > 50 |
A1 | 14.0 – 14.4 | 28 | > 77.0 | > 280 | > 40 |
A2 | 13.5 – 13.9 | 27 | > 77.0 | > 260 | > 35 |
A3 | 13.0 – 13.4 | 26 | > 77.0 | > 260 | > 32 |
B1 | 12.5 – 12.9 | 25 | > 76.0 | > 260 | > 30 |
B2 | 12.0 – 12.4 | 24 | > 75.0 | > 250 | > 27 |
B3 | 11.5 – 11.9 | 23 | > 74.0 | > 240 | > 26 |
B4 | 11.0 – 11.4 | 20 | > 74.0 | > 230 | > 25 |
B5 | 10.5 – 10.9 | – | > 74.0 | > 230 | > 22 |
L | 0 – 10.4 | – | – |
- Rozā graudi kviešos līdz 0.3% – tiek pieņemti atbilstoši kvalitātes grupai.
- Rozā graudi kviešos no 0.4 – 1.5 % – tiek pieņemti kā lopbarība.
- Rozā graudi vairāk kā 5% – netiek pieņemti.
Rapši
- Eļļa – bāze 40% (Eļļa-9%m)
- Citu kultūraugu graudi tiek ieskaitīti pie piemaisījumiem/ atkritumiem, kas tiek atrēķināti no ieskaites svara.
Rudzi
Grupa | Tilpummasa, g/l(TWM 14%) | Krišanas sk., s |
---|---|---|
Pārtika (A) | > 720 | > 120 |
Lopbarība (L) | < 720 | < 120 |
- Saskaņā ar ES regulas 2023/915 prasībām – ar 01.07.2024. ir izmaiņas melno graudu (Claviceps purpurea) jeb “vilka zobu” pieļaujamajā daudzumā. Pārtikas rudzos max 0.02% (iepriekš bija 0.05%), lopbarības rudzos max 0.1%.
Mieži
Grupa | Tilpummasa, g/l(TWM 14%) |
---|---|
Pārtika | > 600 |
Lopbarība (L) | < 600 |
Auzas
Grupa | Tilpummasa, g/l(TWM 14%) |
---|---|
Pārtika (A) | > 520 |
Lopbarība (L) | 450 – 520 |
Lauku pupas
Grupa | Šķeltās, lauztās, sažuvušās, % | Kukaiņu bojājumi, % | Ar citu krāsojumu (ieskaitot plankumainās), % | Melnās, % |
---|---|---|---|---|
Pārtikas pupas (1) | < 5.0 | < 3.0 | < 4.0 | < 0.5 |
Pārtikas pupas (2) | 5.1 – 8.0 | 3.1 – 5.0 | 4.1 – 8.0 | < 0.5 |
Lopbarības pupas | < 15 | – | – | – |
- Puvušas un/vai pelējušas pupas nav pieļaujamas.
PAMATPRASĪBAS
Pamatprasības visiem produkcijas veidiem:
- produkcijai ir jāatbilst pienācīgai tirdzniecības kvalitātei, ar tai raksturīgo smaržu un krāsu;
- nedrīkst būt termiski bojāta;
- bez slimībām;
- nav pieļaujama dzīvu labības kaitēkļu klātbūtne;
- audzēšanā drīkst būt pielietoti tikai tiesību normās atļautie Augu aizsardzības līdzekļi un minerālmēsli, kā arī ievērotas lietošanas devas un kārtība;
- pēc novākšanas produkcija nedrīkst būt ķīmiski apstrādāta;
- nedrīkst būt ģenētiski modificēta;
- nav pieļaujami kodināti graudi;
- nav pieļaujami melnplaukas bojāti graudi.